ISO 22000 - SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI
ISO 22000 to międzynarodowy standard, który zawiera wymagania dla Systemu Zarządzania Bezpieczeństwa Żywności. Standard ujednolica tryb postępowania w zakresie zarządzania bezpieczeństwem żywności, zawiera wytyczne dla przedsiębiorstw biorących udział w łańcuchu żywnościowym. Standard ISO 22000 przeznaczona jest dla wszystkich firm niezależnie od wielkości, związanych z jakimkolwiek aspektem obszaru żywności, chcących wdrożyć system w celu zabezpieczenia w sposób ciągły bezpieczeństwa produktu.
Zastosowanie Standardu ISO 22000:
- plantatorzy
- producenci żywności,
- producenci surowców i dodatków do żywności,
- sprzedawcy hurtowi i detaliczni żywności,
- producenci karm,
- usługodawcy w sektorze żywności i żywienia,
- firmy świadczące usługi sprzątania, transportu, magazynowania i dystrybucji,
- producenci i/ lub dostawcy sprzętu, środków czystości, materiałów opakowaniowych oraz innych materiałów mających kontakt z żywnością.
Korzyści z wdrożenia Standardu ISO 22000:
- spełnienie międzynarodowych wymagań prawnych,
- podwyższenie bezpieczeństwa żywności,
- wzrost efektywności i produktywności poprzez usystematyzowania wszystkich działań,
- polepszenie jakości wyrobów,
- zmniejszenie liczby popełnianych błędów,
- zmniejszenie kosztów związanych z wyrobem niezgodnym,
- poprawa wizerunku firmy i wzrost zaufania klientów/konsumentów,
- możliwość certyfikowania przez akredytowaną jednostkę certyfikującą,
- brak stresu związanego z kontrolami sanitarnymi/weterynaryjnymi.